Dozowniki, ich rodzaje i przeznaczenie

Stosowane w przemyśle spożywczym maszyny wykorzystywane są m.in. do pakowania różnorodnych produktów. Wyposażone są więc w odpowiednio dobrane dozowniki o określonych parametrach technicznych, dzięki czemu można je stosować do konkretnych artykułów. Jakie rodzaje takich komponentów można wyróżnić i jakie jest ich przeznaczenie? Odpowiedzi udzielamy w poniższym wpisie, zapraszamy więc do jego przeczytania.

 

Elementy maszyn pakujących

Ze względu na konkretny typ produktu spożywczego w przemyśle stosuje się kilka rodzajów takich komponentów. Można zatem wyróżnić dozowniki ślimakowe, objętościowe, kubkowe i nie tylko. Stosuje się także wariant wagowy wielogłowicowy, którego wydajność wynosi do 60 cykli w ciągu minuty, a maksymalna waga pakowana produktu to 500 g. Przeznaczony jest do produktów ziarnistych, sypkich, granulowanych i wielu innych, znajduje więc szerokie zastosowanie. Jego zaletą są też odpowiednio dobrane komponenty wpływające na ciągłość i sprawność pracy.

 

Innym często stosowanym rodzajem jest dozownik objętościowy. Przeznaczony jest do wielu produktów spożywczych: płynnych, półpłynnych, granulatów, nasion, proszków i nie tylko.

 

Komponenty do pakowania żywności

Do artykułów spożywczych przeznaczony jest też wariant ślimakowy. Taki dozownik stosuje się przede wszystkim do produktów sypkich, takich jak proszki i granulaty. Może być wykorzystywany do napełniania różnorodnych opakowań.

 

Dostępne na rynku maszyny przeznaczone do pakowania żywności mogą być zatem wyposażone w różne rodzaje komponentów. Często wykorzystuje się w ich budowie elementy objętościowe, ślimakowe, ale także wariant wagowy wielogłowicowy. Dobór konkretnego komponentu uzależniony jest od różnych czynników, takich jak dokładny typ pakowanego produktu, specyfika wykorzystywanej w tym procesie maszyny oraz potrzeby konkretnego przedsiębiorstwa.

 

Nowoczesne, wydajne i wygodne w użyciu sprzęty wyposażone w różnego rodzaju dozowniki można znaleźć w ofercie Miflex-Masz, zachęcamy więc do sprawdzenia szczegółów.

0
Feed

Zostaw komentarz